W

Fedora 15: How to create USB Installation Media on Linux

On June 25, 2011, in Fedora, by anif

I’ll use Linux Fedora 15 and will use ‘yum’ for install liveusb-creator from Fedora 15 repo.

Open gnome-terminal, then query liveusb using ‘yum search “liveusb”

[anif@anif ~]$ yum search “liveusb”
Loaded plugins: langpacks, presto, refresh-packagekit
============================= N/S Matched: liveusb =============================
liveusb-creator.noarch : A liveusb creator

Name and summary matches only, use “search all” for everything.

(more…)

 
W

Pake Ubuntu Yuk!

On June 18, 2011, in Fedora, Ubuntu, by anif

Sebenarnya e-book ini udah lama banget dicreate, menggunakan Ubuntu 7.10, tapi ga nyangka klo hit file ini tinggi juga hehehe πŸ™‚

Ga nyangka dulu sanggup nulis e-book sampai ratusan halaman, pengen juga sih buat update e-book ini karena versi Ubuntu yang digunakan di e-book ini udah hampir 4 tahun,
tapi blom sempat-sempat buat update e-booknya πŸ™‚

e-booknya bisa di download disini

Dulu sih niatnya cuma buat belajar sekalian share ilmu.
Kenapa di license free (BSD License), karena dulu aku dapat ilmunya juga gratisan hehehe
(nanya di forum, milis, google, dll), jadi e-book itu ditulis dengan niat buat bales jasa atas orang-orang yang udah mau ngasih ilmu sama aku secara gratisan hehehe πŸ™‚

udah lama juga ga bikin tulisan selengkap e-book itu,
jadi pengen nulis lagi tapi moodnya blom muncul-muncul πŸ™‚

tulisan lain yang pernah aku jadiin e-book bisa didownload dari link dibawah:

Samba Installation

Install PHP di Linux

Install PHP di Windows

Install OpenBSD 4.3 dan OpenBSD 3.9

Windows XP Installation

Fedora Core 2, FreeBSD dan Windows XP SP1 (triple boot)

Versi OS/Software yang ada di e-book tersebut bisa dibilang sudah obsolete πŸ™‚

 
W

Fedora 15: How to create USB Installation Media on Windows

On June 18, 2011, in Fedora, by anif

I’ll use Fedora LiveUSB Creator. Download the latest version.

1. Install Fedora LiveUSB Creator, double click .exe file

LiveUSB Creator Installation

LiveUSB Creator Installation

LiveUSB Creator

Choose Installation Directory

Finish Installation and Run LiveUSB Creator

(more…)

 
W

Fedora 15: RPM Fusion repository

On May 30, 2011, in Fedora, by anif

RPM Fusion provide software repository for Fedora and Red Hat.
To enable this repository download repository configuration packge at:

http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm
http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm

(more…)

 
W

Fedora 15: Networking Configuration

On May 26, 2011, in Fedora, by anif

1. Wired Networking

OpenΒ  gnome-terminal to configure wired connection

[anif@anif ~]$ su –
Password:
[root@anif ~]# nm-connection-editor

Click tab Wired and click Add
(more…)

 
W

Fedora 15: Internet Connection with Sierra 885U and Indosat M2

On May 24, 2011, in Fedora, by anif

This will explain how to connect to internet from Fedora 15 using Sierra wireless 885U modem and INDOSAT M2.

1. Open gnome-terminal in Gnome 3 shell, press ALT + F2, type gnome-terminal and press ENTER

gnome-terminal

gnome-terminal

here the gnome-terminal window

gnome-terminal-window

gnome-terminal-window

(more…)

 
W

Fedora 15: Lenovo G450 and Wireless Broadcom BCM4312 802.11b/g

On May 24, 2011, in Fedora, by anif

Fedora 15: Lenovo G450 and Wireless Broadcom BCM4312 802.11b/g

Finish download and install Fedora 15, I get a problem for my wireless connection. I install Fedora 15 on Lenovo G450 laptop.
After login to Gnome 3 shell, on Network Manager my wireless status is “missing firmware” and I need install firmware driver for this wireless card.

Ok, now time to open gnome-terminal (ALT + F2 and type gnome-terminal), run lspci command to check your wireless card chipset

(more…)

 
W

Fedora 15 released on May 24, 2011!

On May 24, 2011, in Fedora, by anif

Finally, Fedora 15 released today 24 May 2011. Jared K. Smith announcing the release of Fedora 15 at announce@lists.fedoraproject.org

The following are major features for Fedora 15:
  • GNOME 3 including the new GNOME 3 shell
  • KDE 4.6 with the improved Plasma workspace, enhanced core applications, and greater memory efficiency.
  • XFCE 4.8 with a new panel, Thunar enhancements and more.
  • Virtualization improvements including Spice support in virt-manager and support for Xen hosts.
  • Better compression of live images allowing more applications to be provided on a CD.
  • System and session management via systemd, providing more consistent configuration and improved boot performance.
For more details about other features that are included in Fedora 15 refer to their individual wiki pages that detail feature goals and progress: http://fedoraproject.org/wiki/Releases/15/FeatureList.
You can download ISO from Fedora 15 mirror using http,Β  or torrent. After finish downloaded ISO file from http mirror or using bittorent, verify your ISO file for integrity and security, open this link for how to verify your ISO file.
Go to Fedora Documentation for read completed how to, release notes or technical notes from Fedora release or for community help you can visit Fedora Forum
 
W

Linux: Sierra Compass 885U, Indosat IM2 dan Fedora 12

On March 28, 2009, in Fedora, by anif

Sierra Compass 885U, Indosat IM2 dan Fedora 12 (Constantine)

Untuk bisa menggunakan Sierra Compass 885U pada Fedora 12 dengan sim card IM2, terlebih dahulu install driver dari Sierra Compass 885U. Lihat versi kernel yang sedang digunakan, pada terminal jalankan perintah

[anif@scorvia ~]$ uname -a
Linux scorvia.scorviafoundation.org 2.6.31.5-127.fc12.i686.PAE #1 SMP Sat Nov 7 21:25:57 EST 2009 i686 i686 i386 GNU/Linux

Disini terlihat kernel yang digunakan adalah 2.6.31.5-127.fc12.i686.PAE.

Download driver untuk Sierra Compass 885U di website http://www.sierrawireless.com/, pastikan versi driver yang didownload sesuai dengan versi kernel yang digunakan. Untuk Fedora 12 dengan kernel 2.6.31.5-127, download drivernya dialamat

http://www.sierrawireless.com/resources/support/Software/Linux/v1.7.12_kernel-2.6.31.serial.tar

(more…)

 
W

Linux: Mengedit file /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth

On March 25, 2009, in Fedora, by anif

Jika ingin mengedit dan melakukan konfigurasi networking secara manual pada Linux Fedora Core 10, file yang harus di edit adalah /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth? (Disini ifcfg-eth nya bisa ifcfg-eth0 untuk lan card pertama, ifcfg-eth1 untuk kedua, atau bisa juga bikin alias dimana satu lan card bisa banyak IP Address)

Contoh dibawah ini adalah untuk device eth0, bisa dibuka dengan teks editor seperti vi/vim

$ sudo vi /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
DEVICE=eth0
HWADDR=00:1f:c6:11:04:f2
ONBOOT=yes
IPADDR=172.16.1.1
NETMASK=255.255.0.0
BROADCAST=172.16.255.255
TYPE=Ethernet
BOOTPROTO=static

Berikut ini merupakan contoh konfigurasi pada eth1
(more…)